Woordje van de trainer

Schermafbeelding 2016-07-17 om 21.33.56Allereerst wil ik het voltallige bestuur van KWIK Eine, alsmede de sportieve cel bedanken voor het vertrouwen dat ik van hun kreeg voor het nieuwe seizoen.

Het komende seizoen wordt voor mij het 3e seizoen als hoofdcoach. Om onze toekomstige doelstellingen te realiseren is het zeker en vast nodig om eens achterom te kijken. Waar zijn we tekort geschoten en wat kan er beter?

Na 3 jaren in 1e provinciale vertoefd te hebben, gaan we volgend seizoen aan de slag in 2e provinciale. Soms moet je (noodgedwongen) eens een stap achteruit zetten om er nadien weer voorwaarts te kunnen zetten.

Als we even terugkijken op vorig seizoen, kunnen we stellen dat de hoofddoelstelling (behoud in 1e provinciale) niet werd gehaald. Nadat we 2 jaar op rij de kaap van 41 punten rondden, behaalden we het vorige seizoen slechts 22 punten.

Een analyse van het voorbije seizoen leert ons dat er diverse oorzaken aan de basis lagen van de degradatie. Het gebrek aan scorend vermogen was volgens mij de grootste oorzaak. Met slechts 26 doelpunten (op 30 wedstijden) waren we de slechtste leerling van de klas (zelfs hekkensluiter KVE Drongen scoorde 44 keer). We moeten concluderen dat het vertrek van Xander Vanderbeck, Fabio Vergucht en Brecht De Rouck hier niet vreemd aan is. Zelfs Jan Vermassen (goed voor 4 doelpunten in zijn laatste seizoen bij KWIK Eine) zou dit seizoen in de TOP-2 gestaan hebben. Behalve 1 of 2 wedstijden, werden we het voorbije seizoen nooit weggespeeld. Vaak kregen we lof van de tegenpartij, maar in het voetbal koop je daar natuurlijk weinig mee.

Verder moet we durven stellen dat bepaalde spelers waarvan we ervan uitgingen dat ze “sterkhouders” zouden zijn, enorm onder de verwachtingen zijn gebleven. Ik denk/hoop dat iedereen voor zichzelf deze zelfevaluatie gemaakt heeft.

Tevens mogen we de realiteit niet uit het oog verliezen. Als ik zie en hoor van collega- trainers met welke budgetten er in 1e provinciale wordt gewerkt, dan hebben wij het gedurende de afgelopen 3 jaar zeker niet slecht gedaan. Geen enkele A-kern telde zoveel (eigen opgeleide) jeugdspelers als de onze. Maar dit wil ik zeker niet als excuus inroepen, gezien dit voor KWIK Eine een bewuste keuze IS en BLIJFT.

Ook ik heb mezelf het voorbije seizoen dikwijls in vraag gesteld. Keuzes maken is nooit makkelijk, en achteraf gezien hebben sommige spelers misschien wel te veel en te lang krediet gekregen, maar achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk praten. We hebben ook vaak moeten wisselen in onze basiself (meestal noodgewongen) door schorsingen, blessures, spelers die fysisch niet in orde waren, onvoldoende motivatie nadat men in januari elders had getekend, enz.

Uiteindelijk had het falen van bepaalde sterkhouders ook een positieve kant.

Ondanks de degradatie hebben een pak jonge talenten opnieuw de overstap van de beloften naar het 1e elftal kunnen bewerkstelligen. Dat ook Sody hier een groot aandeel in had, spreekt voor zich. Deze jongens hebben de laatste pakweg 10 wedstrijden een pak ervaring kunnen opdoen en bewezen dat ze het niveau aankunnen.

Natuurlijk konden zij de ploeg in 1e prov nog niet “dragen” maar hun inzet, enthousiasme en hun leergierigheid op training en in wedstrijden zijn troeven die we het volgend seizoen kunnen uitspelen. Het deed me plezier dat – ondanks onze 15e plaats – we week na week toch een schitterende mentaliteit aan de dag konden leggen.

Een prima groepsgeest en een positieve mentaliteit worden ook dit seizoen 2 kernwoorden om ons doel te bereiken. KWIK Eine blijft verder de kaart van de jeugd trekken.

We zijn blij dat we onze sterkhouders die wel op niveau presteerden het voorbije jaar, ook voor volgend seizoen hebben vastleggen. Samen met enkele gerichte transfers in alle linies moeten we voldoende gewapend zijn om volgend seizoen een woordje mee te spreken in 2e provinciale.

Indien we met zijn allen hard werken en alle neuzen in dezelfde richting staan, zullen de resultaten niet uitblijven. Dit alles weliswaar steeds met behoud en verdere integratie van eigen opgeleide jeugdspelers.

Verder streef ik naar een prima samenwerking tussen de trainersstaf, spelersgroep en bestuur via een open en duidelijke communicatie. Tevens wens ik ervoor zorg te dragen dat de nodige fairplay aanwezig is, tegenover de arbitrage en tegenstrevers en dat we met zijn allen ambassadeurs zijn om deze mooie club blijvend een positieve uitstraling te geven naar de buitenwereld toe.

Ik wens tevens ook Sody en Peter te bedanken voor de prima samenwerking de voorbije seizoenen en hen veel succes toe te wensen bij hun toekomstige doelstellingen. Ook een speciaal woordje van dank aan keepertrainer Luc met wie de verstandhouding optimaal is en die ervoor zorgt dat we 2 top-keepers in onze rangen hebben.

Ik wens ook Hans hartelijk welkom in onze club. Hans Verschelden is onze nieuwe T2 en brengt een pak ervaring met zich mee. Onze 1e contacten zijn zeer positief verlopen en ik ben ervan overtuigd dat we een goede tandem gaan vormen het komende seizoen.Schermafbeelding 2016-07-17 om 21.34.08

Ook Freddy wens ik eveneens veel succes toe als nieuwe Sportief-Verantwoordelijke bij onze club.

Voor iedereen die KWIK Eine een warm hart toedraagt, heb ik alvast 2 boodschappen:

– kom ons dit seizoen massaal aanmoedigen
in 1 van vele derby’s die we dit seizoen betwisten.

– verder wens ik iedereen een deugddoende vakantie en een succesvol seizoen 2016-2017!
Alain Verhoie T1 Kwik Eine