Historiek

De geschiedenis van het voetbal in Eine kan ingedeeld worden in drie delen, drie belangrijke periodes:

WK 1909 bruine foto
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

De eerste berichten over voetbal in Eine dateren van het jaar 1908. Vanaf dit jaar werd reeds gevoetbald in Eine. Dit gebeurde onder de naam Foot-Ball-Club Willen Is Kunnen van Eyne. De wedstrijden werden gespeeld op een terrein in de Heurnestraat. Niks officieel weliswaar maar toch tekenen dat men toen al met voetbal bezig was in Eine. Uit deze periode vinden we zelfs nog een kasboek terug. <<< eerste-bladzijde-kasboek-1908 >>> Hierin werden alle inkomsten en uitgaven bijgehouden.
Ook een leden lijst vinden we hierin terug. <<< eerste-ledenlijst >>>

WK 1946-47 ongeveer
Periode 1946 – 1947 Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Omdat men in Eine er aan dacht om meer tornooien en competiewedstrijden te gaan spelen sloot Eine zich een eerste maal aan bij de K.B.V.B. Dit gebeurde in 1925. Hierbij kreeg Eine het stamnummer 458 toegewezen. De clubkleuren waren rood en wit. De thuiswedstrijden werden gespeeld aan de Serpentstraat.
Tijdens de oorlogsperiode kwam Eine in moeilijkheden. In het jaar 1942 kwam een einde aan de tweede periode uit deze historiek. Een samenloop van omstandigheden. Eine raakt zijn terrein kwijt en moest daarom uitwijken naar een terrein in de Broekstraat. In dit jaar riep de K.B.V.B. ook enkele reglementen in zake de terreinen in het leven. Het terrein in de Broekstraat voldeed niet aan de vooropgestelde eisen en W.I.K. kwam zonder terrein te zitten. Geen voetbal meer dus in Eine. Tijdens de periode van inactiviteit werden wel nog enkele transfers verwezenlijkt. Daar W.I.K. geen officiële instantie meer was op dat ogenblik oordeelde de bond dat W.I.K. in overtreding was en werd het geschrapt van de bondslijsten. <<< schrapping-1942 >>>

WK Eine,Seizoen 1951-52.
Seizoen 1951-52. Spelers en bestuursleden op het terrein van SK Zingem met de villa van Amelot op de achtergrond. Op de foto van links naar rechts : Staande: Julien Van Driessche – Alois Van Steenbrugge – Norbert Vanden Daele – G.Verzele – Arthur Van Synghel – X – Gaston Dekens – Medard Devriese – André Scherpereel Gehurkt : Adelin Huysman – Roger Van Brabant – Etienne Van Lancker – Albert Landrieu – Marcel Verzelen – Raoul Vandendriessche

In 1945 komen we dan in de derde periode van het bestaan van de club. Een overeenkomst tussen een groep bestuurders en de plaatselijke landbouwer Emiel D’Haenens betekende dat Eine weer gebruik kon maken van een speelveld gelegen aan de Serpentstraat. Dit terrein voldoet wel aan de eisen van de bond en zo kon er dus terug gevoetbald worden in Eine. <<< overeenkomst-emiel-dhaenens >>>
Eine schrijft zich opnieuw in bij de K.B.V.B. en krijgt het huidige stamnummer 4294 toegewezen. <<< aansluiting-1945 >>> De clubkleuren blijven rood en wit. De WK DEBUTEERDE IN 1945-1946 in III GEWESTELIJKE E en werd direct kampioen in een reeks met 9 ploegen en behaalde 25 pt. De eindrondes met de 6 kampioenen voor 4 stijgers : DE WK VERLIEST en dient nog een eindronde te spelen voor de 4e stijger. De WK wint die tweede eindronde en stijgt naar II GEWESTELIJKE C. Van 1946 tot 1951 blijft de club in deze afdeling spelen. In het SEIZOEN 1952-1953 verandert de AFDELING in II PROVINCIALE en de WK blijft in die afdeling tot het seizoen 1966-1967.

 

Hoogtes en laagtes

Door de jaren heen heeft Eine veel hoogtepunten beleefd maar het kende ook verscheidene mindere momenten. In het seizoen ’66-’67 behaalde W.I.K. zijn meest memorabele titel in tweede provinciale. Na 21 jaar in zijn bestaan promoveerde de club een eerste maal naar de hoogste provinciale reeks.
Helaas volgden twee degradaties in vijf jaar tijd. Eine terug naar derde provinciale dus.(’72-’73)

Dat er betere tijden op komst waren werd duidelijk in het seizoen ’74-’75. Alle ploegen met uitzondering van het eerste elftal speelden dit seizoen kampioen. Het A-team eindigde als tweede in zijn reeks. Er was dus een lichting goede jeugd in aantocht.
Dit vertaalde zich dan ook in een nieuwe titel in het seizoen ’75-’76. Maar in het seizoen ’79-’80 kende de club een nieuw dieptepunt en degradeerde het terug naar derde provinciale.

1995 is ook een jaar dat niet mag ontbreken in de historiek. W.I.K. Eine viert zijn 50ste verjaardag en mag zich van dan af aan Koninklijke noemen. W.I.K. werd KWIK Eine.
Eine bleef de rest van de eeuw op het provinciale niveau spelen.

Eind jaren 90 bleek Eine jaar na jaar een van de toppers in Eerste Provinciale, de hoogste provinciale reeks. Na een minder seizoen met een plaats in de middenmoot in 2000, haalde Eine in 2001 opnieuw een vierde plaats. Eine mocht naar de Oost-Vlaamse provinciale eindronde en kon die succesvol afsluiten. Voor het eerste in de clubgeschiedenis promoveerde de club zo naar de nationale reeksen.

Ook in Vierde Klasse deed WIK Eine het daar goed en men sloot het eerste seizoen af op een zesde plaats. Ook het tweede seizoen werd beëindigd in de middenmoot, maar in zijn derde jaar strandde WIK Eine op de laatste plaats van zijn reeks. Na drie jaar nationaal voetbal degradeerde men zo in 2004 opnieuw naar Eerste Provinciale. Daar bleek Eine toch een van de sterkeren en nog een jaar later keerde de club alweer terug in Vierde Klasse. Opnieuw bleek het nationale niveau te moeilijk en men eindigde er het seizoen 2005/06 meteen weer op een degradatieplaats.

Eine zakte weer naar Eerste Provinciale. Ditmaal kon men niet terugkeren naar de nationale reeksen. De club bleef in de hoogste provinciale reeks, tot men ook daar in 2010 degradeerde en verder zakte naar tweede provinciale.

De terreinen van K.W.I.K. Eine.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten

Het eerste terrein lag in de Heurnestraat en was eigendom van Basiel Heyse.
Tussen de jaren 1920-1930 is het terrein in de Serpentsstraat te komen liggen, eigendom van de Hr. Van der Straeten, en werd “Ten Dijkbosch” genoemd.
Tijdens de oorlog moest Eine uitkijken naar een noodterrein, dat gevonden werd aan het kruispunt van de Broekstraat met de huidige Oliehoekstraat.
Na de oorlog werd dan de overeenkomst gesloten tussen de landbouwer Emiel Dhaenens (bewerker van de grond) en Pierre Van Der Straeten en W.K.Eine, om opnieuw in de Serpentsstraat ophet terrein “Ten Dijkbosch”te mogen spelen. Nu staan daar de gebouwen van MPIGO ’t Craeneveld, een school van het “Gemeenschapsonderwijs”.
In 1957 kwam het terrein in de andere richting te liggen.
Het huidige terrein ligt inmiddels reeds lange tijdin de Pater Ruyffelaertstraat. In 1992 maakte Kwik de overstap van de terreinen aan de Serpentstraat naar de P. Ruyffelaertstraat.

Foto Supportersclub rood-wit WK
22 april 1977. Supportersclub ROOD-WIT Eine — Ontvangst in stadhuis nav 10 jarig bestaan. Op de foto van links naar rechts : Staande: Maurice Bekaert – Eduard Huysman – Patrick De Bleeckere – Walter Mornie – Antoine De Bleecker – Antonio Belluco Zittend : Etienne De Meuleneire – Roger Colpaert – Gilbert De Boever – Luc Landrieu – Roland Sobrie

De Einse vlaggen.
Bij KWIK Eine vind men drie vlaggen terug. Een eerste is eigenlijk deze van de supportersclub die toen zijn tienjarige bestaan vierde. De vlag is diagonaal in twee verdeeld. De linkse zijde is in het rood gekleurd, de rechter zijde in het wit. In de heraldiek staat het wit voor reinheid en eerlijkheid, het rood voor leeuwenmoed. Het ontwerp is van toenmalig voetclub St-Josse nabij Brussel.
Een tweede vlag werd ontworpen in 1972 toen de toemalige juiores de finale van de cup “Het Volk” gewonnen hadden.
Een derde vlag dateert van voor WOII.

De clubliederen
Door de jaren heen vinden we vier liederen terug die betrekking hebben op Kwik Eine.

“Lied van den voetbal-club W.K. EYNE”

COUPLET 1
De W.K. ploeg met al zijn klanten… Ja!
Reizen ook naar alle kanten…Ja!
Om te gaan strijden op voetbalvelden…Ja!
In hunne witte-roode hemden…Ja!
Maar daar is toch niks aan te doen,
De W.K. Eyne wordt kampioen… ja,ja,ja,ja!
REFREIN
Den titel is den onzen.
Viva de W.K. ploeg.
En omdat den titel den onzen is
Hebben wij nooit genoeg
2X
ja,ja,ja,ja!
COUPLET 2
Onze keeper is n’en eerste klasser…ja!
En onze twee backs die staan rots vaste…ja!
En onze halfs, wat zouden wij zeggen…ja!
Die zullen er wel de pees op leggen…ja!
En ons voorlijn speelt eerste viool,
Want ze schieten den bal al in de goal!…ja,ja,ja,ja!
COUPLET 3
De W.K. moet het kampioenschap winnen…ja!
En daarom kogelen zij veel goaltjes binnen…ja!
Dat maakt de supporters blij van zinnen…ja!
En ze doen menig glaasjes binnen…ja!
Maar speelt altijd met veel fatsoen,
En laat u nooit in doekjes doen…ja,ja,ja,ja!

“W.K. strijdlied”: De W.K. zo machtig.
COUPLET 1
Onze vlag heeft kleuren
Het wit en het rood
Waarvoor wij gaan strijden
Op leven en dood
Terwijl het wit beduidt de reinheid
Van ons schoon en eerlijk spel
En het rood beduidt de leeuwenmoed
Wie hem tart raakt W.K.’s vel
REFREIN
De W.K. zo machtig
bemind door elkeen
Ze spelen zo prachtig, ja ondereen
Ze lopen en strijden en kennen geen gena
Maken goals met hopen
Roepen hoera
COUPLET 2
Der hangt nen pekelharing aan
Zo lang de W.K. zal bestaan
Hip,hip,hip hoera en wat hebben ze weer gedaan
Ze hebben der toch maar ééntje in under kaste laten gaan
En we zullen, en we zullen
En we zullen naar promotie gaan:2X
REFREIN X3

“We are the champions”
Ja ja ikben supporter van de mannen van Bulcaen.
U hebt het goed geraden, ja U hebt me goed verstaan,
Want dit jaar is er toch echts niets meer aan te doen
Hij heeft het ons beloofd, ja we worden kampioen.
Met Marnix en met Gino en met Patrick De Ruyck
En onze keeper dienen ligt nog veel op zijnen buik,
Maar mensen blijf niet staan want we gaan er tegenaan,
En zing nu ook maar mee, want dan is dat ook O.K.
Heel het bestuur wordt zat
Heel Eine die ligt plat.
Refrein:
W.K.-tje, W.K.-tje, W.K.-tje op kop
Olé, olé,olé,olé we are the champions,
we are the champions,
Olé, olé,olé,olé we are the champions,
Zo hebben ze tot nu toe alle matchen goed gespeeld
De punten zijn nu binnen en geeneen heeft zich verveeld.
De voorlijk en het midden deden gans het jaar hun werk
De backs en onze keeper waren ook al even sterk.
In Eine gingen we dan ook wekelijks op zwier
We dronken dan misschien wel twintig potten bier.
Ja dit jaar is er toch echt niets meer aan te doen
We hebben het gedaan en we zijn nu kampioen.
In derde is het gedaan
We zingen al te saam!

4. “KWIK EINE”

REFREIN
Kwik Eine, Eine nationaal
Het moest er eens van komen
ja we wisten het allemaal
Kwik Eine, heel Eine op zijne kop
De ploeg van ’t stad die staat weer aan de top.

COUPLET 1

Een hele tijd geleden zongen wij olé olé
We gingen toen naar 2de provinciale heel tevree
En ook riepen wij, wij zullen naar promotie gaan
En voila zie, dat hebben we toch gedaan.
W.K.-tjeeeeee

REFREIN

COUPLET 2
Supporters zijn op post en dat doet ons veel plezier
in de kantine drinken we ook menig potjes bier
Maar nu weet ik het zeker, ’t zijn de mannen van Bulcaen
die roepen” Allez kom, we gaan der tegenaan
W.K.-tjeeeee

REFREIN

COUPLET 3
De spelers en ’t bestuur hebben gezegd”we gaan ervoor”
Als wij in de finale geraken, wel dan gaan wij door
Naar 4de nationale wat een eer voor onze ploeg
Nu heffen wij het glas, want het is feest tot morgenvroeg
W.K.-tjeeee

REFREIN X3

In onze historiek werd er bewust gekozen om zo min mogelijk namen te gebruiken. Dit om te vermijden dat zich bepaalde personen zouden onterecht behandeld voelen indien hun naam niet in de geschiedenis voorkomt. De historiek is samengesteld uit persoonlijke documenten en archiefdocumenten uit de Heemkring Eine.
Waarvoor dank.

Tom Degroote