Vervoer van kinderen

HET VERVOEREN VAN KINDEREN VOLGENS DE BELGISCHE WETGEVING

ALGEMENE REGEL

Kinderen, jonger dan 18 jaar, en kleiner dan 1.35 m moeten in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd, of de veiligheidsgordel dragen.
Concreet is het verplicht om kleine kinderen te vervoeren in een kinderzitje, en grotere kinderen op een verhogingskussen, met of zonder ruggensteun.

HET DRAGEN VAN DE VEILIGHEIDSGORDEL IS STEEDS VERPLICHT !

MOGEN KINDEREN VOORAAN ZITTEN ?

Ja, kinderen mogen, ongeacht hun leeftijd, voorin op de passagierszetel zitten op voorwaarde dat ze worden vastgemaakt zoals de wet het voorschrijft.

IS EEN VERHOGINGSKUSSEN ZONDER RUGGENSTEUN TOEGELATEN ?

Verhogingskussens zonder ruggensteun, die goedgekeurd zijn volgens de Europese norm R44/03 of R44/04, blijven toegelaten. Voor jongere kinderen is een verhogingskussen met ruggensteun aangeraden. Deze zorgt ervoor dat de gordel correct over de schouders loopt en biedt ook een goede zijdelingse bescherming, vooral ter hoogte van het hoofd. Opgelet: een verhogingskussen kan enkel gebruikt worden in combinatie met een driepuntsgordel. Het mag niet gebruikt worden met een heupgordel (2puntsgordel).

AAN WELKE VEILIGHEIDSNORM MOET EEN KINDERBEVEILIGINGSSYSTEEM VOLDOEN ?

Vanaf 10 mei 2008 moeten alle systemen die in ons land gebruikt worden, voldoen aan de meest recente Europese normen ECE R44/04 of R44/04. Het gebruik van zitjes met een oudere norm is niet meer toegelaten.

INFORMATIE EN TIPS:

ikbenvoor-cover

FAQ-rubriek over kinderzitjes : www.ikbenvoor.be
Cel educatie : tel. 02/244 15 11 fax. 02/216 43 42 e-mail: info@bivv.be