Tekst Voetbal Vlaanderen:
VOOR HET EERST FAIR PLAY-OUDERS EN -KLASSEMENT IN JEUGDVOETBAL OM SPORTIVITEIT OP TE KRIKKEN
Voetbal Vlaanderen heeft voor het nieuwe seizoen een grootschalig actieplan uitgewerkt om de sportiviteit op en langs de Vlaamse voetbalvelden te verbeteren. Het plan #doedegijdatthuisook ? – opgebouwd rond vijf pijlers – richt zich niet alleen tot spelers en trainers, maar betrekt voor het eerst ook actief de ouders langs de zijlijn. Zo creëren we een volledig nieuwe functie binnen het jeugdvoetbal: de fair play-ouder. Daarnaast komt er dit seizoen naast de traditionele puntenrangschikking een fair play-klassement bij alle jeugdreeksen. In de eerste seizoenshelft wordt zowel voor de fair play-ouder als voor het fair play-klassement gestart met een pilootproject met maar liefst 887 gewestelijke U15-ploegen. Ook zullen we tijdens het seizoen 2022-2023 maar liefst 1.000 extra club API’s opleiden, bij wie iedereen met een vraag of klacht over grensoverschrijdend en onethisch gedrag kan aankloppen. We willen hiermee een voortrekkersrol opnemen binnen de Vlaamse sportsector.
Zaterdag 3 september trekken ruim 156.000 jeugdvoetballers in heel Vlaanderen hun schoenen aan voor de eerste competitiematch van het nieuwe voetbalseizoen. Dat seizoen staat dit jaar meer dan ooit in het teken van fair play. Met de nieuwe campagne #doedegijdatthuisook ?, gebaseerd op vijf pijlers, reageren we als federatie op het stijgend aantal klachten rond discriminatie, racisme en pestgedrag op en naast de Vlaamse voetbalvelden.
“De bedoeling van Voetbal Vlaanderen is om fair play in het jeugdvoetbal zowel op als naast het veld een boost te geven. We rekenen hierbij op de motivatie van vooral de ouders en andere supporters. Door ouders een duidelijke rol te geven voor, tijdens en na voetbalmatchen willen we een sportiever klimaat creëren rond de hobby van duizenden voetballertjes. In 2021 lanceerden we al samen met de KBVB en onze Waalse tegenhanger ACFF het Come Together-actieplan tegen discriminatie en racisme. Dit nieuwe actieplan gaat nog een duidelijke stap verder om de sportiviteit op alle vlakken verder aan te pakken.”
– Nand De Klerck, woordvoerder
OUDERS BEWAKEN SPORTIEVE SFEER LANGS VELDEN
Sinds corona is het aantal meldingen rond racisme, pesten en andere vormen van discriminatie in het Vlaamse jeugdvoetbal bijna verdrievoudigd. Vorig jaar ontvingen we 590 meldingen van spelers, trainers of ouders. We grijpen dit seizoen daarom in met een actieplan en geven de ouders een sleutelrol. Bij elke jeugdwedstrijd zal één van de teams een fair play-ouder moeten aanduiden, die toeziet op de sportieve sfeer op en langs het veld.
“We creëren een gloednieuwe functie binnen het jeugdvoetbal: de fair play-ouder. Op die manier doen we een beroep op het engagement van ouders aan de zijlijn om een wedstrijd sportief te houden. Ze krijgen de taak om andere ouders en supporters aan te spreken op onsportief gedrag. In eerste instantie rollen we het project uit in de gewestelijke U15-reeksen, nadien breiden we het ook uit naar de andere competities. De bedoeling is om binnen de clubs met een beurtrol te werken. Clubs kunnen elk weekend een andere ouder aanstellen als fair play-ouder. We willen geen politie spelen en strikt controleren, maar juist op een positieve manier de sportiviteit op en rond onze velden bevorderen.”
– Nand De Klerck, woordvoerder
FAIR PLAY-KLASSEMENT VOOR BIJNA 900 U15-PLOEGEN
Niet alleen de ouders krijgen een belangrijke rol om de sfeer bij jeugdwedstrijden positief te houden. We lanceren dit seizoen ook een gloednieuw fair play-klassement. Het gaat om een pilootproject bij de bijna 900 gewestelijke U15-ploegen tijdens de eerste helft van het seizoen. Ploegen die goed scoren krijgen een fair play-certificaat waarmee ze kunnen aantonen dat hun team fair play hoog in het vaandel draagt. Als de test positief uitdraait, rollen we het fair play-klassement in de tweede seizoenshelft uit naar andere leeftijdscategorieën.
“Per wedstrijd zullen de teams 100 fair play-punten kunnen verdienen, 50 van de scheidsrechter en 50 van de tegenstander. Het doel is om een duidelijk zicht te krijgen op het sportieve verloop van jeugdwedstrijden. Omdat voetbal meer is dan enkel de spelers op het veld, betrekken we alle partijen die invloed hebben op de wedstrijd in dit klassement. Zo zullen naast de spelers ook de trainers, afgevaardigden, supporters en de kersverse fair play-ouders worden beoordeeld op vlak van sportiviteit. Het invullen van deze scores gebeurt na elke wedstrijd door de scheidsrechters en de fair play-ouders. Dit moet leiden tot een correct en compleet beeld van het sportieve karakter van de wedstrijd.”
– Nand De Klerck, woordvoerder
MEER INFO: HIER!
1.000 EXTRA INTEGRITEITSVERANTWOORDELIJKEN IN DE CLUBS
Vandaag hebben 120 voetbalclubs in Vlaanderen een API (Aanspreekpunt Integriteit). Dat is een trainer, bestuurslid of vrijwilliger die als integriteitsverantwoordelijke binnen een club de vinger aan de pols houdt en snel hulp kan bieden bij vragen of klachten rond grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en racisme. In samenwerking met het Centrum Ethiek in de Sport (ICES) schakelen we dit seizoen een versnelling hoger. We willen zo’n 1.000 extra personen opleiden tot club API om ervoor te zorgen dat grensoverschrijdend gedrag nog eenvoudiger gemeld en gecounterd kan worden. Vanaf 1 juli 2023 wordt het bovendien voor veldvoetbal-, minivoetbal- en futsalclubs met jeugdwerking in het bondsreglement verplicht om een opgeleide club-API te hebben.
“Als grootste sportfederatie van Vlaanderen willen we een voorbeeldrol spelen in de sport. Vandaag blijven nog te veel gevallen van grensoverschrijdend gedrag onder de radar. Slachtoffers kunnen vandaag een klacht indienen via ons meldpunt, maar die drempel willen we verder verlagen door in elke club een verantwoordelijke aan te duiden die specifiek is opgeleid om met onethisch gedrag om te gaan. Via een recordaantal opleidingen dit seizoen geven we onze clubs de kans om een integriteitsverantwoordelijke op te leiden.”
– Nand De Klerck, woordvoerder
“Sinds 1 januari 2021 is elke Vlaamse sportfederatie verplicht om een API te hebben. Dat de grootste sportfederatie van Vlaanderen dit nu ook wil uitbreiden naar élke club kan ik alleen maar toejuichen. In samenwerking met onder andere ICES zal de API gericht preventieve als reactieve initiatieven nemen om iedereen binnen de sportclub te ondersteunen en erop toe te zien dat ieders integriteit gewaarborgd wordt.”
– Ben Weyts, Vlaams minister van Sport
Daarnaast zullen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag ook professionele begeleiding krijgen via een samenwerking tussen Voetbal Vlaanderen en een erkend instituut. De samenwerkingsgesprekken zijn lopende en in de loop van de eerste seizoenshelft zullen we bekendmaken met welke externe professionele partner we in zee gaan.
Tot slot lanceren we dit najaar een sensibiliseringscampagne aan de hand van video’s die tonen wat kwetsende boodschappen met jonge spelertjes en scheidsrechters doen. Ook op die manier hopen we fair play te verhogen.